Visie
Door het maken van vriendelijke, vertrouwde plekken en gebouwen kan architectuur een grote bijdrage leveren aan prettige, veilige en sociale leefomgevingen waar mens en natuur vloeiend samengaan. Omgevingen met warme natuurlijke materialen en een goede interactie tussen besloten/privé en open/openbaar. Ruimtelijke bouwwerken met goed contact met aarde (veiligheid), natuur (duurzaamheid) en lucht (vrijheid).
De wereld verhardt in een snel tempo, het leven wordt (mede door snelle technologische ontwikkelingen) steeds individualistischer en spanningen onderling nemen toe. Er wordt steeds minder van elkaar geaccepteerd. Mensen hebben angst hun eigen identiteit en vrijheden te verliezen en gevoel van veiligheid en vertrouwen raakt verloren. Veranderingen gaan voor velen te snel om bij te houden en te kunnen hanteren. De enorme bevolkingsgroei met haar grote consumptievraag zorgt voor afbraak van het milieu en een grote druk op de natuur en onze enige aarde. Er is dan ook een grote behoefte naar een duurzame, circulaire en flexibele wereld, zeker ook in de bouw.




De ruimte in drukke gebieden als Nederland is uiterst kostbaar, het is cruciaal om goed te kijken hoe compact met een lage voetprint nodige programma’s bereikt kunnen worden. Daarnaast zijn bouwkosten hoog en moet ook meer aandacht gehecht worden aan restwaarde, onderhoud en mogelijkheden voor prefab en hergebruik.
Installaties voor comfort (verwarming en luchtverversing) vergen een steeds groter bouwaandeel en zorgvuldige afweging over het juiste energieverbruik en met welke duurzame oplossingen het gewenste comfort te bereiken.
M1 stimuleert efficiënt en compact bouwen met circulaire duurzame materialen.
Daarnaast is het voor duurzaam gebruik van gebouwen belangrijk dat ze flexibel en aanpasbaar zijn, zodat gebruikers de vrijheid en ruimte krijgen om hun eigen omgeving te bepalen en er hun eigen karakter en vrijheid in kunnen ervaren. Geen rigide plekken waar alles al is opgelegd door anderen. Mensen voelen steeds minder ruimte voor hun vrijheid en mogelijkheid om te improviseren. De vele regels en grenzen geven een grote afstand tussen mens en bestuurders. In een huidige tijd waar de overheid weer allerlei bouwlocaties gaat aanwijzen en waar ontwikkelaars door torenhoge proceskosten weer richting uitgemolken bouw neigen is het cruciaal aandacht te houden voor ruimte die mensen moeten hebben om hun eigen leefomgeving te kunnen blijven vormen. Alleen zo ontstaan prettige, veilige en sociaal samenhangende plekken.
Er is veel meer uit de bestaande bouwvoorraad en locaties te halen met intensiever gebruik en interessante woonconcepten afgestemd op woonwensen uit de samenleving, dan direct grijpen naar nieuwbouw ten koste van kostbare ruimte. Er zijn voldoende plekken met ruimte waar dit mogelijk is, zoals gezamenlijk wonen op boerderijen in schuren, kantoorpanden, bedrijfshallen, splisten grotere woningen e.d. Een flexibele omgang met bestemmingen van bestaande gebouwen is dan ook van essentieel belang.
Het is dan wel zaak dat wij door verdichting van elkaar ook wat meer dynamiek en verandering accepteren, om proceskosten en -tijd niet steeds eindeloos op te laten lopen. En overheden zouden ook niet alleen op de OV knooppunten, maar ook op plekken waar parkeren eenvoudiger is (bedrijfsterreinen, kantoorgebieden, agrarische locaties) extra woonruimte moeten zoeken. M1 denkt graag mee aan uiteenlopende woonconcepten voor jongeren en ouderen, om de grote vraag naar sociale, vriendelijke en veilige leefomgevingen te stimuleren.




Het contact met de natuur is cruciaal, zowel in buitengebied als ook in de steden. Contact met groen, lucht, licht en water verhoogt het gezondheidsgevoel. M1 staat voor een goede interactie tussen binnen en buiten. Contact met lucht en aarde, het benutten van daken voor groen en PV panelen, begroeide pergola’s, luiken, shutters, plastiek in gevels, vides en ruim lichtinval, versterkt allemaal een dynamische overgang tussen binnen en buiten.




M1 haalt veel inspiratie uit warme landen en culturen waar vooral door het buitenleven en mooie 3D landschap een grotere sociale samenhang heerst tussen mens, bouw en natuur. Met pleintjes, steegjes, binnenplaatsen, dakterrassen, parken, veranda’s e.d. Hier zijn meer verrassende en karaktervolle plekjes dan in de vaak over-georganiseerde platte (steden)bouw en architectuur in Nederland.




M1 staat voor het meer toelaten van verrassing en toeval en het benutten van binnenplaatsen, daken en pleinen. Ook is de interactie en respect voor generaties onderling in de zuidelijke landen en culturen groter, waar hier nog veel in gewonnen kan worden. Bijvoorbeeld met betere en variabelere woonvormen voor jongeren en ouderen. Maar ook zou er meer ruimte gelaten kunnen worden voor improvisatie en pilots. Een betere zorg voor ouderen en gehandicapten zonder dat deze weggezet worden in besloten complexen, meer stimulans voor ouderen en invaliden om nog respectvol mee te draaien in de werkende maatschappij en in het vrije openbare leven.
Daarin kan architectuur samen met ontwikkelaars een hele goede bijdrage leveren in samenwerking met bestuurders. Als er maar op creatieve en constructieve wijze naar ruimtelijke oplossingen gezocht wordt met veel diversiteit en flexibiliteit.
Dan ontstaan vanzelf de bestwerkende oplossingen in de praktijk. Met een groeiende vergrijzing en generatiekloof is het juist nu cruciaal om een goede diversiteit en samenhang in woon- en werkplekken voor de jonge en oude generatie te realiseren. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor een prettig land en omgeving waar iedereen, jong en oud en van allerlei verschillende culturen, met respect en sociaal betrokken met elkaar actief en gezond kunnen samenleven, wonen en werken. Daar moeten en kunnen we de juiste omgeving voor scheppen.
M1 gelooft in het bouwen van een sterke basis waar veel ruimte overblijft voor improvisatie, flexibiliteit en een eigen invulling van gebruikers zelf.



